Σήμερα λήγει η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος. Περίπου 1,8 δισ. ευρώ αναμένει να εισπράξει η κυβέρνηση από τους 2.300.000 φορολογούμενους που είναι υπόχρεοι για καταβολή ποσών για τις παραπάνω υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ και του υπουργείου Οικονομικών 1.039.540 ιδιοκτήτες ακινήτων οφείλουν ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους έως 50 ευρώ. Ενώ το σύνολο της πρώτης δόσης ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικού φόρου ανέρχεται στα 642 εκατ. ευρώ.

Μεγάλη μερίδα φορολογουμένων πάντως σύμφωνα με τα Νέα επιλέγει τη ρύθμιση των οφειλών της μέσω δόσεων. Η Εφορία, μέσω της πάγιας ρύθμισης οφειλών, δίνει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις, διευκόλυνση την οποία παρέχουν και οι τράπεζες στους πελάτες τους μέσω πιστωτικών καρτών. Παράλληλα, σε καθημερινή βάση, οι ΔΟΥ έρχονται αντιμέτωπες με χιλιάδες φορολογουμένους οι οποίοι ζητούν συμψηφισμό των επιστροφών φόρου που δικαιούνται με τις οφειλές από ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικό φόρο.

Υπενθυμίζουμε ότι οι υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου αντίστοιχα, ενώ απομένει μια δόση ακόμα για το φόρο εισοδήματος που καταβάλλεται μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου. Πάντως, ο πιο δύσκολος μήνας για τους φορολογουμένους, έως το τέλος του έτους, είναι αναμφίβολα ο Δεκέμβριος καθώς τότε θα πρέπει να εξοφληθούν και τα τέλη κυκλοφορίας για το 2017.